Fotbolls-EM – en folkfest

Fotbolls-EM, eller UEFA:s Europamästerskap i fotboll som det officiellt heter, är inte bara ett sportevenemang; det är en kulturell institution. Den första turneringen spelades 1960, och har sedan dess utvecklats från en blygsam tävling med enbart fyra lag till en kolossal händelse som inkluderar 24 nationer. 

Från fyra till 24

Den blygsamma starten

Det allra första EM i fotboll var en blygsam affär jämfört med dagens standarder. Endast fyra lag deltog i slutspelet, och Sovjetunionen kröntes som de första mästarna efter att ha besegrat Jugoslavien i finalen.

Expansion och mångfald

Med åren växte turneringen i storlek och popularitet. År 1980 utökades antalet lag till åtta, och 1996 utökades det igen till 16. Den senaste förändringen kom 2016, då antalet deltagande lag nådde 24. Denna ökning har tillåtit mindre nationer att göra intryck på den stora scenen. Exempelvis gjorde Island en minnesvärd debut 2016 genom att nå kvartsfinalen.

Statistik om EM i fotboll

De dominanta nationerna

  • Tyskland: 3 titlar (1972, 1980, 1996)
  • Spanien: 3 titlar (1964, 2008, 2012)
  • Frankrike: 2 titlar (1984, 2000)

Spelare som utmärkt sig

  • Michel Platini håller fortfarande rekordet för flest mål i en enda turnering, med 9 mål under EM 1984.
  • Cristiano Ronaldo är den spelare som har deltagit i flest EM-turneringar, med fem mellan 2004 och 2021.

Oväntade hjältar

  • Danmark vann 1992 trots att de inte ens kvalificerat sig. De fick en plats efter att Jugoslavien blev diskvalificerade på grund av krig.
  • Tjeckien, under namnet Tjeckoslovakien, vann 1976 och deras mest minnesvärda ögonblick kom i form av Antonín Panenka’s berömda “Panenka-straff.”
  • 2004 vann Grekland EM. De var helt otippade och hela Europa chockades när de slog Portugal i finalen.

EM som spegel av Europa

Fotbolls-EM är mer än bara en turnering. Det är en spegel av Europa självt, i all sin mångfald och föränderlighet. Det är en turnering där hjältar föds, legender skapas och nationer kommer samman. Och i en tid där Europa är mer splittrat än någonsin, ger EM oss en välkommen påminnelse om det som förenar oss: en gemensam kärlek till det vackra spelet. EM 2024 kommer att avgöras i Tyskland.

 

Indlæg oprettet 13

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen